top of page
Skribentens bildMaria Segeblad

Fröken (och herr) Duktig - är detta du?

Föredrar du att lyssna kan du göra det i avsnitt 8 i podden Ingenting är viktigare än att må bra som du hittar här.

Frustration är en vanlig känsla för oss duktiga flickor och pojkar


Som barn inte fått höra att jag är stolt över dig eller kanske bara i samband med att du gjort bra ifrån dig på ett prov eller liknande vilket skapat "sanningen" att det är viktigt att vara duktig, att göra bra ifrån sig


Fått ta för mycket ansvar hemma för att föräldrarna har jobbat så mycket att de inte får ihop livet om inte du hämtar lillebror på dagis eller hjälper till med att ta ur tvättmaskinen fastän du bara är 9 år och borde få ha fullt upp med att leka med dina kompisar.


Haft en förälder som kämpat hårt och varit lyckad utifrån sett men även att ha haft en förälder som det inte gått bra för och bestämt sig tidigt för att jag inte ska ha det eller göra som min mamma eller pappa.


Eller haft en svärförälder med höga krav och din riktiga förälder har inte vågat eller varit insiktsfull om hur det påverkar dig och därför inte sagt ifrån eller tagit tillfället att prata med dig om hur det får dig att känna dig.


Du kan känna igen dig i en eller flera orsaker ovan till att du kämpar med ”sanningen” att du behöver vara duktig för att känna dig bra, känna dig tillräcklig.


Detta leder till en känsla av otillräcklighet och frustration när det inte går som man tänkt eller att inte vara kapabel att ge sig själv utrymme för att vila, för att du inte gjort tillräckligt för att ha ro att vila. Det skapar en enorm prestationsångest att leva efter denna sanning att behöva vara duktig mest för att du aldrig kommer känna dig klar eller bra nog, och du kommer ha stora utmaningar att känna själv att du har gjort bra från dig.


Du kommer söka extern bekräftelse från en chef, partner eller vän för att du inte är förmögen att ge dig själv det.


Du känner dig ofta trött men ändå upp i varv och tänker att jag kan lika gärna passa på att ta disken och tvätten nu när jag ändå är i farten. Det är du som sitter på toaletten och börjar plocka med strumpor eller handdukar från torktumlaren eller passar på att läsa jobbmail eller kolla instagram för att göra en sak i taget är inte din grej.


Du vill vara effektiv, du gör checklistor som du sätter stort värde i att bocka av för att det får dig att känna dig stolt över dig själv. Du lyssnar inte på kroppen när den ber om vila för du känner inte ro att ta det lugnt, det känns som att du inte har tid.


Du däckar ju ändå varje kväll inom några minuter men vaknar ändå till runt 3–4 snåret och har normaliserat det för dig själv, för att det är ju så det är för många andra också.


Jag ser mycket av det nu. Kvinnor som börjar powerwalka eller löpträna nu när det är vår. För det ska ju vara bra för att gå ner i vikt och det vill ju alla så man inte behöver skämmas på badstranden eller titta äcklat på sig sin egen kropp i spegeln när ingen annan ser.


För att lägga in en parentes om verktyg för viktnedgång så är inte powerwalks eller intervalllöpning så bra för att gå ner i vikt om du redan är uppe i varv mestadels hela dagarna för det betyder att du har höga nivåer av kortisol redan vilket bara kommer öka den där begynnande bilringen runt midjan.


Känner du igen dig i det jag sagt hittills så rekommenderar jag stresshantering, lugna promenader och vila framförallt. Eller åtminstone att du lägger in en nedvarvning i form av meditation eller liknande efter din powerwalk eller löptur för att ge kroppen chansen att sänka kortisol.


En fröken eller herr duktig är en person som har högt självförtroende, du skräms inte för att ta dig an nya utmaningar eller sikta högt. Men problemet är att du har låg självkänsla, då du inte är förmögen att ge dig själv en klapp på axeln när du lyckats med det du föresatt dig utan du behöver genast sätta högre mål eller kämpa hårdare för att få någon annan att göra det. Det blir som en drog, ett missbruk. Istället för alkohol eller knark så missbrukar du;


  • Relationer, du söker efter en partner som kompletterar dig och som du lägger över ansvaret ska få dig att må bra och lyfta dig när du inte mår bra

  • Jobb genom att hela tiden söka större utmaningar eller nya jobb för att hitta rätt när du i själva verket söker bekräftelse att du är bra nog

  • Mat, när känslorna tränger på och känns obehagliga så äter du sötsaker eller salt för att det känns bättre. Det ökar ditt serotonin för tillfället och får dig att känna dig lugn och harmonisk men det löser inte orsaken och du kommer upprepa det igen om du inte utforskar vad känslorna vill säga dig.

  • Träning, du börjar och slutar, börjar och slutar. Mestadels för att du går ut för hårt för att det är viktigare för dig att se resultat än att uppnå en hälsosam vana, du vill ha en quickfix. Inte något som kommer ta flera månader innan du ser resultaten. Du kommer börja känna resultat efter ca 2 veckor men eftersom du går från 0-1 pass i veckan till 3-5 pass i veckan så orkar du inte fortsätta. Du tappar motivationen för att du har ökat din minsta nivå för dopamin och har svårt att nå upp till den efter några pass, nån vecka. Så du slutar, tills frustrationen att du misslyckats igen gör att du startar upp denna process. Om och om igen.

Följ mig gärna på instagram @mariasegeblad.se

4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page